Brogaardens historie

Historien om ægte spejderånd og kongelig opbakning

Ideen om et handicapvenligt multicenter

Historien om Brogaarden starter helt tilbage i 1958, hvor KFUM-spejderne fik ideen at opføre en teltlejr med det formål at forene handicappede og ikke-handicappede børn i leg og fælles aktiviteter. På det tidspunkt var der ikke fokus på og krav om tilgængelighed ved byggeri, så det var svært at finde velegnede handicapvenlige arealer og faciliteter. På baggrund af den erkendelse opstod ønsket om at bygge et nyt handicapvenligt multicenter med adgang til grønne områder og gerne i Pindstrup på Djursland.

Lokalsamfundet i Pindstrup var begejstrede for ideen om et handicapvenligt multicenter og gik, sammen med spejderkorpsene i Danmark, foran for at gøre ideen til virkelighed. Ejeren af Pindstrup Mosebrug, direktør Johannes F. la Cour, synes så godt om ideen, at han donerede et stykke jord til det første center, som blev opført i Pindstrup og fik navnet Pindstrup Centret.

Opbakning fra H.K.H. Prinsesse Benedikte

Også de kongelige tog godt imod initiativet og i 1971 blev Fonden Pindstrup Centret stiftet under protektion af H.K.H. Prinsesse Benedikte. I 1972 arvede fonden mere end 4 mio. danske kroner efter dansk-amerikaneren Alfred Jacobsen, og så tog projektet fart. Donationen var en stor hjælp, men størstedelen af projektet blev drevet og opført af frivillige og ulønnede voksne, der brændte for sagen og formålet med centret.

I 1977 indviede H.K.H. Prinsesse Benedikte Pindstrup Centret på Djursland med ordene ”Centret er i hele sin udformning skabt til formålet: at lade børn og unge mødes i forskellige aktivitets- og samværsformer og herigennem opleve, at et eller andet handicap hos et medmenneske egentlig ikke er nogen hindring for, at man kan have det rart sammen”.

I 2001 overtog og indviede Fonden Pindstrup Centret den tidligere højskole, Brogaarden i Middelfart på Fyn, og i 2013 gik turen til Sjælland, hvor fonden overtog og indviede det tidligere hotel og kursuscenter, Bymose Hegn i Helsinge på Nordsjælland. Ringen var på en måde sluttet. Fonden Pindstrup Centret havde nu etableret et center i både Jylland, på Fyn og på Sjælland.

Højskolesangbøger en naturlig del af centret

Brogaarden i Middelfart på Fyn blev opført i 1971 som en social højskole stiftet af KFUMs Sociale Arbejde. Navnet var inspireret af udsigten til både den gamle og den nye Lillebæltsbro og med det formål at bygge bro mellem mennesker. Højskolen blev drevet på bedste højskolemanér frem til en konkurs i 2001. Højskolesangbøgerne fra dengang bruges stadig flittigt den dag i dag til møder, kurser og konferencer.

Pindstrup Centret overtog Brogaarden i 2001 efter højskolens konkurs. Arkitektonisk er bygningen inspireret af Friis og Moltke og bygget i og med respekt for naturen. Det handlede om at anvende færrest muligt forskellige materialer og samtidig lade materialerne stå ubehandlet i egne farver og toner. Ord som tektonik og ærlighed blev brugt til at beskrive arkitektens tanker.

I løbet af årene har flere store aktører fået øjnene op for Fonden Pindstrup Centrets arbejde med at fremme fællesskabet mellem handicappede og ikke-handicappede børn, unge, voksne og ældre. I 2012 modtog fonden en større donation fra AP Møller Fonden, som muliggjorde opførslen af tilbygningen Brohuset på Brogaarden. Brohuset åbnede, med 14 moderne og handicapvenlige familieværelser eller 28 dobbeltværelser, et stort fællesrum med ildsteder, køkken- og kursusfaciliteter, op for nye muligheder og flere kursister.

Senior Resort til aktive ældre og endnu mere fællesskab

I 2018 gik det stærkt på Brogaarden, som betød at den tidligere forstanderbolig blev inddraget og totalrenoveret til at rumme møde- og kursuslokaler, værelser og et tekøkken. I 2019 blev Brogaardens hovedbygning og værelsesfløjen renoveret og centret oplevede et sandt boom i forespørgsler og bookinger. I løbet af 2019 blev 29.000 gæster budt velkommen, og det har sat gang i en udviklingsplan, der allerede er sat i værk.

Planen er løbende udvikling af centret og centrets faciliteter – hele tiden med fokus på det gode fællesskab mellem handicappede og ikke-handicappede i alle generationer. I 2020-21 opføres endnu en tilbygning på Brogaarden med 130 nye værelser, undervisningsfaciliteter, en ny restaurant med tilhørende køkken og en multisal. I samme periode går projekt Senior Resort i luften, et unikt og spændende projekt med opførsel af 50 ældreboliger med henblik på at integrere og involvere beboerne i centrets hverdag og aktiviteter.

Det giver mening…at mange tusinde gæster hvert år besøger Brogaarden, Pindstrup Centret og Bymose Hegn til glæde for fællesskabet og udviklingen af os alle som mennesker.

Læs meget mere om Brogaardens historie i historisk artikel skrevet af Poul Christensen

Historisk overblik
2019

Hovedbygningen og værelsesfløjen renover

Brogaardens hovedbygning og værelsesfløjen gennemgår en gennemgribende renovering, og der monteres moderne AV-udstyr mm i alle undervisningslokaler

2018

Brogaardens forstanderbolig renoveres

På grund af den stigende efterspørgsel på handicapvenlige kursusfaciliteter, inddrages og totalrenoveres Brogaardens tidligere forstanderbolig til kursuslokaler.

2013

Indvielse af Bymose Hegn i Helsinge

Fonden Pindstrup Centret overtager og indvier Bymose Hegn i Helsinge

2012

Indvielse af Brohuset på Brogaarden

Med en større donation fra bl.a. AP Møller Fonden opføres og indvies Brohuset, en moderne og handicapvenlig tilbygning til Brogaarden med 14 familieværelser eller 28 enkeltværelser samt et stort fællesrum med ildsteder, køkken- og kursusfaciliteter

2001

Indvielse af Brogaarden i Middelfart

Fonden Pindstrup Centret overtager og indvier Brogaarden i Middelfart efter højskolens konkurs

1982

Bymosehegn hotel- og kursuscenter opføres

Bymosehegn hotel- og kursuscenter opføres og grønne rekreative områder anlægges

1982

Pindstrup Centret udvides

Pindstrup Fonden køber nabobygningen, et tidligere motel, der bliver renoveret som en udvidelse af kursuscentret.

1979

Pindstrup Centret skænkes 600.000 kr. og en minibus

Viktor Borge var en varm fortaler for Pindstrup Centret og i forbindelse med Rebild Festen, hvor han var hovedtaler, skænkede han en minibus, så deltagerne på ferielejre kunne komme rundt på Djursland. Boet efter Alfred Jacobsen endelig opgjort, og fonden arvede endnu 610.205 kr.

1977

Indvielse af Pindstrup Centret på Djurslan

H.K.H. Prinsesse Benedikte indvier Pindstrup Centret på Djursland

1973

Brogaarden Højskole

Inspireret af udsigten til den gamle og nye Lillebæltsbro opføres Brogaarden Højskole med det formål at bygge bro mellem mennesker.

1972

Fonden arver 4 mio. kroner

Pindstrup Fonden arver mere end 4 mio. kr. efter dansk-amerikaneren Alfred Jacobsen

1971

Fonden Pindstrup Centret stiftes

Fonden Pindstrup Centret stiftes under protektion af H.K.H. Prinsesse Benedikte. Ejeren af Pindstrup Mosebrug, direktør Johannes F. la Cour, donerer jord til opførsel af det første handicapvenlige kursuscenter til fælles aktiviteter for handicappede og ikke-handicappede

1971

Brogaarden opføres

Brogaarden opføres og er oprindeligt bygget som en social højskole stiftet af KFUM’s Sociale Arbejde.

1958

KFUM-Spejderne arrangerer den første teltlejr

KFUM-Spejderne arranger er den første fælles teltlejr for handicappede og ikke-handicappede børn

Kontakt os gerne

Ring til os på 6440 1700